Gorące napoje na zawsze odbiły ślad w naszym społeczeństwie. Tak już się przyjęło, że każdy poranek zaczynamy od kawy lub herbaty. Te dwa napoje są tak często spożywane, że sklepy tworzą całe regały z zapasami kawy i herbaty. Oczywiście to nie wszystkie napoje oferowane na gorąco bo jest jeszcze bardzo znana i lubiana czekolada na gorąco. Nie jest to tak często spożywany napój jak dwa wymienione wyżej, ale idealnie nadaje się na zimowe wieczory. To dlatego, że kawa i herbata mają działanie pobudzające, przez co mogą wpłynąć negatywnie na jakość naszego snu. Natomiast czekolada działa uspokajająco, a podana na gorąco na pewno nas rozgrzeje w chłodny, zimowy wieczór.
Herbata
Herbata jest drugim najczęściej spożywanym napojem zaraz po kawie. Pijemy ją głównie ze względu na smak do śniadania lub kolacji. Działa równie pobudzająco jak kawa, ponieważ zawiera pobudzający odpowiednik kofeiny czyli teinę. Jednak dużo trudniej jest ją przedawkować, przez co jest bardziej bezpieczna. Sama herbata działa bardzo korzystnie na układ trawienny i chroni komórki przed stresem antyoksydacyjnym. Warto wspomnieć o leczniczych odmianach herbat, zwłaszcza ziołowych. Jak wiadomo herbaty ziołowe bardzo korzystnie działają na nasz układ nerwowy i pomagają w walce z odwiecznym problemem czyli ze stresem. Podczas choroby herbatę łączymy także z dużą ilością cytryny i miodu, przez co jesteśmy w stanie szybciej wyzdrowieć. Sporo pysznych herbat można też znaleźć w sklepie Szlachetny Smak.
Gorąca czekolada
Czekolada podawana na gorąco jest lekko na boku przez popularność kawy i herbaty. Jednak jest to napój, który można pić o każdej porze nie martwiąc się chociażby o sen. Pobudzające właściwości teiny i kofeiny nieraz nie pozwalają nam zmrużyć oka w nocy. Czekolada zawsze działa rozluźniająco i może nawet pomóc zasnąć. Ponadto, podana na gorąco jest doskonałym napojem w momencie gdy przychodzimy zmarznięci do domu. Czekoladę można zrobić na bardzo wiele sposobów. Najlepiej jednak jest kupić dobrej jakości tabliczkę czekolady, która zawiera minimum 70% kakao. Taka czekolada będzie najbardziej wyrazista mimo swojej goryczy. Zawsze można dodać cukru według własnego uznania. W sklepach można także spotkać gotową czekoladę w proszku, którą trzeba jedynie zalać wrzątkiem, ale zawsze lepsza w smaku będzie ta wykonana własnoręcznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz